Sviatlana Tsikhanouskaya

22.-23. Oktober 2020 I København

Belarusisk politisk leder i eksil, besøgte København for at modtage Politikens Frihedspris 2020 og holde topmøder med statsminister Mette Frederiksen samt danske og internationale embedsmænd

Besøget er organiseret af Politiken i samarbejde med foreningen Venner af Belarus i Danmark - Talaka.

Baggrund

Sviatlana Tsikhanouskaya stillede op ved præsidentvalget i august som oppositionens kandidat mod landets diktator, Alexander Lukashenko. Hun besluttede at stille op, da hendes ægtefælle, oppositionskandidaten Siarhei Tsikhanousky, blev arresteret og fængslet den 29. maj i år. I dag er Siarhei fortsat blandt de 94 politiske fangere, som Sviatlanas stab kræver at få løsladt.  

Sviatlana Tikhanouskaya er blevet en frontfigur i oppositionen sammen med Marya Kalesnikava og Veranika Tsepkhala - og er gået i spidsen for den demokratiske bevægelse mod diktaturet i Belarus. Den 22. oktober, modtager Svietlana Politikens Frihedspris for sin omfattende og modige indsats i spidsen for de fredelige  demonstrationer i Belarus med krav om et nyt demokratisk valg. Sviatlana fortsætter sit arbejde for et nyt demokratisk Belarus fra sit eksil i Litauen.  

Mette Frederiksen
24. oktober 2020

Facebook

"Vi må aldrig tage vores grundlæggende demokratiske rettigheder for givet – rettigheder der sikrer, at vi kan deltage i frie valg og sige, hvad vi mener.

De seneste ugers folkelige opstand i Hviderusland er en uhyggelig påmindelse om, at der fortsat er et stort arbejde at gøre - også i Europa.

Svetlana Tikhanovskaya kæmper som oppositionsleder i Hviderusland for at sikre, at befolkningen kan blive hørt gennem frie og fair valg i et land, der bliver kaldt Europas sidste diktatur. Den kamp bakker Danmark op om, vi har støttet EU-sanktioner mod de ansvarlige for valgsvindel og vold mod civilbefolkningen. Derfor var jeg også glad for at kunne vende situationen med Svetlana Tikhanovskaya her på mit kontor i går i forbindelse med, at hun var i Danmark for at modtage Politikens frihedspris.

Et møde med en stærk og inspirerende leder, som har måttet ofre meget for at kæmpe kampen for sit hjemland."

Mette Frederiksen

Sviatlana mødtes med statsminister Mette Frederiksen den 23. oktober. Mødet var præget af god stemning, og statsministeren spurgte nærmere til situationen i Belarus og Sviatlana understregede, at tiden er inde for at tænke på overgangsperioden i Belarus og drøfte reformpakker, som vil kunne understøtte overgangen.

Fagbevægelsens Hovedorganisation

Et andet møde fandt sted hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, hvor der blev talt om hvordan FH samarbejder med uafhængige fagforeningerne i Belarus og hvilke problemer arbejdere støder på under strejker.

Læs meddelelsen fra FHO

Møde med Nordisk Råd og ministerrådet

Sviatlana Tsikhanouskaya mødtes med repræsentanter fra Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Temaet for mødet var den aktuelle situation i Belarus og hvordan de nordiske parlamentariker kan støtte Sviatlana i kampen for demokrati i Belarus. De nordiske parlamentariker har også udtrykt en beslutning for at blive ved med at lægge pres på deres regeringer, så de sætter Belarus højt på agendaen, indtil folket har sejret over diktaturet.

Det Udenrigspolitiske Nævn

Efterfølgende samme dag mødtes Sviatlana med danske parlamentariker i Det Udenrigspolitiske Nævn.

OSCE

Et andet vigtigt møde blev afholdt med repræsentanter af OSCE og til mødet blev der talt om det nye valg og de lande, som vil kunne være med til at arrangere forhandlinger. Sviatlana pointerede, at forhandlingerne om det nye valg skal starte allerede i 2020 og det nye valg skal afholdes inden årsskiftet.

Program

Torsdag den 22. oktober

  • Møde med Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd
  • Møde med Det Udenrigspolitiske Nævn
  • Møde med Roberto Montella, Generalsekretær OSCE
  • Politikens Frihedspris, overrækkelsesceremoni

Fredag den 23. oktober

  • Møde med udenrigsminister Jeppe Kofod
  • Seminar, Udvikling og Samarbejde med Belarus - UM, menneskerettighedsorganisationer, fagbevægelsen og andre aktører
  • Rundbordssamtale - Dignity og andre menneskerettighedsorganisationer
  • Diasporamarch, kl. 16.30-17.30, Christiansborg-Rådhuspladsen

Udvalgte mediartikler